FOTO:

Disse står bak Norges nye bankbølge 

Nye digitale banker kaster seg inn i privatmarkedet i et rasende tempo, bevæpnet med teknologi og slanke organisasjoner. – Kall det gjerne et opprør, sier en av sjefene.
Publisert: 30.08.2018  Oppdatert: 31.08.2018

Bank Norwegian startet det norske forbrukslån-kappløpet allerede i 2007, og siden har det ballet på seg. E24+ har tidligere skrevet om hvordan ti nye banker har etablert seg i Norge på to år – brorparten av dem satser på lån i privatmarkedet.

Ny teknologi tillater stadig mer automatisering, og bank-software er hyllevare. Samtidig har nordmenn 100 milliarder i usikrede lån, i et marked som er i stadig vekst. I forbrukslånsmarkedet er en rente på 16 prosent regnet som konkurransedyktig. Er det noe rart gründerne kaster seg på?

– Alle vil ikke lykkes

Robert Berg, sjef i Instabank, vil ikke legge til grunn noe premiss om at markedet har blitt trangere – tross nyetableringene.

– Hvis man ser på Norge, er det fortsatt muligheter, men jeg tror nok ikke nødvendigvis at alle vil lykkes. For de bankene som bare satser her i landet kan det fort bli tøft, sier Berg.

Instabank har allerede kunder i Finland, og ser mot Sverige i fremtiden. Berg tror et internasjonalt perspektiv blir viktig, om de nye digitalbankene skal bli noe mer enn lokale nisjeaktører.

Vil «disrupte»:
VIL «DISRUPTE»:  Robert Berg i Instabank mener den etablerte bankbransjen er moden for å utfordres. FOTO: Foto: Instabank

Han er klar over at han opererer i et omstridt felt. Berg er selv anklaget for ulovlig reklame, politisk og på tilsynsnivå uttrykkes det uro for den stigende norske forbruksgjelden, og som E24 tidligere har skrevet har det vært mulig å skaffe seg store summer fra flere aktører parallelt. Berg mener debatten om forbrukslån er et sidespor:

– Norge har masse kompetanse på dette feltet, og vi klarer å eksportere det til andre land. Om vi utnytter dette fortrinnet i stedet for å rakke ned på det kan vi bygge en sektor som kan satse internasjonalt og bli viktig i fremtiden. Forbruksfinansiering er bare en del av det, og vi vil se en utvikling av nye produkter og tjenester fremover, tilpasset de forskjellige markedene med en smidig digital plattform i bunn.

Ny og bedre

Før Berg var med å starte Instabank var han administrerende direktør i Yabank, en annen norsk digitalsatsing, som ble solgt til svenske Resurs Bank i 2015.

– En del av aksjonærene satt med oppgjør fra salget. De tok kontakt med noen av oss i den gamle ledelsen og lurte på om det var mulig å gjøre dette igjen, og på et enda bedre vis. Det mente vi helt sikkert var mulig, sier Berg.
Banksjefen selv mener det må være lov å si det har gått bra. Etter 21 måneder har Instabank lånt ut nærmere to milliarder kroner til 20.000 kunder i Norge og Finland. Det har de gjort med en håndfull ansatte og god hjelp fra ny teknologi.

– Kall det gjerne disruption. Se på kjernebank-systemene våre. Alt digitalt er slankere sammenlignet med systemene til en tradisjonell bank. Det er åpent og moderne, og vi kan sette sammen moduler for å tilby nye tjenester raskt og effektivt, både her og i utlandet. Vi er 25 heltidsansatte, så vi har en ganske gunstig kunde per ansatt-fordeling.

BØRSTNOTERT:
BØRSTNOTERT:  Bra Bank-sjef Morten Grusd ringer i bjellen på Børsen. Selskapet ble notert på Merkur Market i august.  FOTO: Foto: Thomas Brun, NTB scanpix

– Distribusjon er alfa omega

Brabank fikk konsesjon i mai i år, og er det siste tilskuddet i den etter hvert omfangsrike norske nisjebank-faunaen. Bankens største eier er Braganza – flyinvestor Per Braathens selskap. Banken satser på forbrukslån, kredittkort og lojalitetsprogrammer. Nåværende styreleder Geir Stormorken la ikke skjul på hvem som er forbildet, nemlig Bank Norwegian:

– De er åpenbart en av de vi har hentet mest inspirasjon hos, sa Stormorken i et intervju med E24.

Denne uken ble selskapet børsnotert.

Førsteamanuensis Espen Andersen på BI har tidligere uttalt til E24, at det største problemet for de nye bankene er tilgang på gode kundesett – et problem Norwegian og Komplett ikke hadde da de startet sine eventyr innen forbruksfinansiering.

Administrerende direktør, Morten Grusd, bekrefter bildet:

– Distribusjon er alfa omega i denne bransjen. Det er ekstremt ressurskrevende å starte bank uten gode kundelister. Det er kanskje ikke så veldig attraktivt å være sistemann inn, men nettopp derfor fikk vi forankret det i et industrielt perspektiv, vel så mye som finansielt et, sier Grusd.

Les også:
8 grunner til hvorfor verden bekymrer seg for Russlands naturgassrørledning

Grusd sier planen har vært å knytte til seg sterke partnere med interessante kundebaser og sterke merkevarer. Braganza driver blant annet med reiseliv, og det kan potensielt kombineres med finansiering – slik nettopp Bank Norwegian har gjort stor med stort hell.

Initiativet til Brabank kom fra tre personer med bakgrunn i IT, finans og forsikring, men uten bankerfaring. Der kom Grusd inn. Han kom rett fra åtte år som sjef i den norske avdelingen av Ikea-banken Ikano Bank.

Samtalene med Braathen ble påbegynt i mai i fjor, og i oktober var selskapets største investor på plass.

Flere kunder enn forventet

Investor, milliardær og tidligere sandvolleyballstjerne Bjørn Maaseide, største aksjonær i nystartede Kraft Bank, var i styremøte og strategiseminar tidligere i august. Han kan rapportere at ting går som de skal.

– Markedet var større enn det vi så få oss når vi startet. Det er en nisje her som ikke har blitt servet godt nok, sier Maaseide.

Også Kraft Bank retter seg mot privatmarkedet, men fra en litt annen vinkel. De skal tilby «redningspakker» til folk med skakkjørt økonomi, ved å refinansiere lån de ikke ville fått hjelp med andre steder. CEO Svein Ivar Førland, tidligere sjef i Sandnes Sparebank, forklarte konseptet slik i et tidligere intervju:

NY VRI:
NY VRI:  Milliardær, Bjørn Maaseide, er største aksjonær i nisjegeskjeften Kraft Bank, som skal refinansiere lån for kunder med skakkjørt økonomi. Bank-kompetansen fant han i sitt eget Kraft Finans. FOTO: Foto: Carina Johansen, NTB scanpix

– Vi vet at det er enormt mange der ute som sliter med store økonomiske problemer. Ved hjelp av et par enkle tastetrykk på nett, så kan du fort få 250.000 kroner i forbrukslån rett inn på konto. Og slik kan du holde på til du har nådd i hvert fall 2 millioner kroner – og det uten noen form for sikkerhet. Da sier det seg selv at det er fort gjort å havne i trøbbel, sier han.

Maaseide selv understreker at de ikke skal drive noen «Mor Teresa-bank», men at konseptet deres er en vinn-vinn-situasjon der kundene kommer bedre ut, samtidig som Kraft tjener penger.

– At det blir flere og flere som tilbyr kreditt og forbrukslån er kanskje ikke noen ulempe for dere?

– Det er ikke det, vet du. Det er en del som er på en sti som ikke er bærekraftig. For mange vil det komme en dag når de må ta et oppgjør med forbruket sitt. Når Bank Norwegian alene fikk 77.000 nye kunder forrige kvartal, sier det seg selv at vi har en nisje i markedet, sier Maaseide.

Bank med elleve ansatte

– Dette er teknologidrevet. Det hadde vært helt utenkelig å gjøre dette for ti år siden.
Det eneste vi er sikre på er at markedet ser annerledes ut om to år, og igjen om fire. Den konstante omstillingen er vi svært godt rustet til å takle, sier Christen Fredriksen, sjef i nystartede Mybank.

Han er tidligere konsernsjef i Jernbanepersonalets bank og forsikring og leder for privatdivisjonen til BNP Paribas i Norge.

Les også:
Kryptokongene vil snart finne ut hvor rike de egentlig er

Denne omstillingen skal Mybank håndtere med sin relativt minimale stab: Elleve personer fra og med september. Dette skal være nivået fremover, ifølge Fredriksen:

– Vi jobber utelukkende gjennom formidlere, så vi er en mer spesialisert organisasjon, uten eget salgsapparat og uten direkte markedsføring mot kundene. Vi har automatisert mye, og systemene våre er hyllevare med visse tilpasninger.

Dette er bankene som prøver seg:

Tilbyr forbrukslån:

 • Optin Bank
 • BB Bank
 • Brabank
 • Instabank
 • Mybank
 • Vil refinansiere kunder med trøblete økonomi:

 • Kraft Bank
 • Nisjebanker:

 • Debank
 • Aprila Bank
 • Maritime & Merchant Bank
 • Næringsbanken