To nye norske stjerner i Michelin-guiden

Fagn og Credo er de første restaurantene i Trondheim som blir hedret med hver sin stjerne i Michelin-guiden for 2019.


<p>Restaurantsjef i Fagn Jonas Nåvik (nr. fire fra høyre) og Heidi Bjerkan fra Credo (nr. tre fra høyre) sammen med de andre vinnerne av én stjerne under mandagens Michelin-utdeling i Aarhus.</p>

Restaurantsjef i Fagn Jonas Nåvik (nr. fire fra høyre) og Heidi Bjerkan fra Credo (nr. tre fra høyre) sammen med de andre vinnerne av én stjerne under mandagens Michelin-utdeling i Aarhus.

Den prestisjetunge restaurantguiden Michelin ga mandag sine utmerkelser til de nordiske landene i Aarhus i Danmark.

Credo og Fagn er de første restaurantene i Trondheim til å få den høythengende utmerkelsen.

Første kvinnelige kjøkkensjef

Heidi Bjerkan på Credo blir også Norges første kvinnelige kjøkkensjef til å få en Michelin-stjerne.

– Det er så fortjent. Jeg vet ikke hva jeg skal si, det er helt sykt, sier Credo-kokk Live Kragnes Edvartsen, til NRK.

I tillegg til stjernene ble det også utdelt en pris for bærekraftige restauranter, Michelin Nordic Guide Sustainability Award. Denne gikk også til Credo og Heidi Bjerkan.

– Vi er svært opptatt av bærekraft, samt å lære opp nye kokker til å lage mat på en bærekraftig måte, sa Bjerkan under kveldens utdeling.

Både Credo og Fagn har vært blant årets forhåndsfavoritter til å få en av de høythengende stjernene.

– For meg er dette teamarbeid. Vi er en familie som har åpnet restaurant. Kona mi har vært veldig støttende, sa Fagn-gründer og kjøkkensjef Jonas Nåvik da han tok imot stjernen.

Restauranten driver han midt i Trondheim, i Credos gamle lokaler.

Beholder stjernene

Etter årets stjernedryss fra den franske dekkprodusenten har Norge til sammen åtte stjernerestauranter den nordiske i Michelin-guiden, med totalt ti stjerner.

De norske restaurantene Galt (Oslo), Kontrast (Oslo), Statholdergaarden (Oslo), Renaa (Stavanger) og Sabi Omakase (Stavanger) beholder sin ene stjerne fra i fjor. I tillegg beholder Maemo i Oslo også sine tre stjerner. Norge har ingen restauranter med to stjerner.

Har ekspandert utvalget

– Nok en gang har vi ekspandert utvalget i takt med at våre inspektører finner nye spennende restauranter. Samtidig fortsetter vi å følge utviklingen til de allerede etablerte kjøkkenene, forteller direktør for Guide Michelin, Gwendal Poullennec.

Det er første gang at arrangementet til den nordiske Michelin-guiden holdes et annet sted enn i en hovedstad.

– Våre inspektører har vært rundt om i hele regionen. Det at vi avholder utdelingen i Aarhus, er et tegn på at vi er ute i regionene og ikke kun i hovedstedene, sier pressesjef i Michelin Nordic, Lotta Wangle.

Michelin-guiden er verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide. Den ble første gang utgitt i Frankrike i 1900. I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå