Skriver ut nyvalg i Spania – euroen faller

Det blir holdt nyvalg i Spania 28. april, opplyser statsminister Pedro Sanchez.

NYVALG: Spanias statsminister Pedro Sanchez skriver ut valg i april.
NYVALG: Spanias statsminister Pedro Sanchez skriver ut valg i april.

Kunngjøringen kommer etter at et flertall i den spanske nasjonalforsamlingen stemte ned regjeringens forslag til statsbudsjett tidligere denne uken. Det har vært spekulert i at det ville bli skrevet ut nytt valg siden budsjettforslaget falt i nasjonalforsamlingen. 

– Det var to valg: Å ikke gjøre noe og fortsette uten et budsjett eller å gi spanierne muligheten til å si sin mening. Jeg valgte det siste, sa Sanchez på en pressekonferanse fredag.

Like etter at de ble kjent at det blir nyvalg i Spania, så falt euroen markert. 

Avhengig av støtte

Det var de katalanske partiene som nektet å stemme for budsjettet så lenge Sanchez ikke åpner for å forhandle om økt selvstyre for Catalonia.

Sanchez' sosialdemokratiske parti, PSOE, fikk 22,6 prosent av stemmene under valget i 2016. Det har gjort statsministeren avhengig av støtte fra de regionale partiene i parlamentet.

Valget 28. april blir det tredje i Spania på fire år, noe som omtales som et tegn på økt fragmentering i spansk politikk.

Korrupsjonsskandale

Sanchez tok over som statsminister i 2. juni, etter at Mariano Rajoy (PP) mistillitsforslag fra kongressen fikk flertall. Rajoy, som da hadde vært statsminister siden 2011, måtte gå etter at partiet ble koblet til en korrupsjonsskandale. 

Det ble ikke skrevet ut nyvalg den gangen. 

Meningsmålinger tyder på at det konservative Folkepartiet (PP), Rajoys parti, vil kunne få tilstrekkelig med støtte fra sentrum-høyre-partiet Ciudadanos og det ytterliggående høyrepartiet Vox til å danne ny regjering dersom det blir holdt nyvalg i løpet av våren.

(©NTB)

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå