Dette skjer denne uken

Denne uken er øynene rettet mot USA der informasjon fra sentralbanken kan få konsekvenser for markedet. I tillegg kan en mulig biltoll skape uro. 


<p>HELOMVENDING: Denne uken kommer referatet fra den amerikanske sentralbanken der Jerome Powell skapte usikkerhet om hvorvidt renten skal heves eller senkes. </p>

HELOMVENDING: Denne uken kommer referatet fra den amerikanske sentralbanken der Jerome Powell skapte usikkerhet om hvorvidt renten skal heves eller senkes. 

Mandag tar det amerikanske markedet fri på «Presidents Day».

Her hjemme får vi resultater fra store selskaper allerede fra mandag, med Avinor og Posten fra start. Også Bakkafrost, BW Offshore, Nordic Mining, Reach Subsea, Noreco og Tomra leverer kvartalsrapporter denne uken.

Svar fra sentralbanken 

– Det viktigste denne uken blir referatet fra siste sentralbankmøte i USA fordi sentralbanken da gjorde en helomvending, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets. 
I referatet som kommer onsdag får vi innsikt i hvilke synspunkter den amerikanske sentralbanken har. På dette møtet ga sentralbanksjef Jerome Powell uttrykk for at renten like så godt kan gå opp som ned, påpeker Bruce. Senest i desember sa Powell at renten skal økes to ganger i år. 
– Det som blir interessant er om det er forskjellige synspunkter eller om det er flere som mener at den fortsatt skal opp, sier Bruce. 
  <p>Sjefanalytiker Nordea Markets, Erik Bruce. </p>

Sjefanalytiker Nordea Markets, Erik Bruce. 

Kan bli bevegelser i markedet 

Det er også spennende å følge med på sentralbankens nedbygging av verdipapirer denne uken. Banken har kjøpt mange verdipapirer, men nedbygger nå ved å ikke fornye dem når de forfaller. 
– Det er klare signaler om at de kan gjøre dette i et saktere tempo eller stoppe på et høyere nivå enn det de har sagt tidligere, sier Bruce. 
Han påpeker at mange mener grunnen til uroen i finansmarkedet før jul kom av at sentralbanken bygger ned balansen av verdipapirer. 
– Det kan fort bli bevegelser opp eller ned i rente- og aksjemarkedet avhengig av hvilket nivå de legger seg på, sier Bruce. 

Biltoll kan skape uro 

Søndag leverte det amerikanske næringsdepartementet en rapport om konsekvensene av bilimport på nasjonal sikkerhet. I fjor brukte den amerikanske presidenten Donald Trump en lignende rapport som bakgrunn for å innføre høy toll på stål og aluminium.

Etter at rapporten ble levert søndag har Trump tre måneder på seg på å bestemme seg for om han vil innføre toll på biler som kommer inn til USA. Presidenten har tidligere truet med å sette tollsatsen på 25 prosent.

– Hvis det blir sendt signaler nå om det kan bli toll på biler fra Europa og Japan så er det negativt for markedene, sier Bruce.

En slik toll, eller en trussel om den, kan skape usikkerhet.

– Det er klart at europeisk bilindustri er mest bekymret, men det er ikke bra for USA heller, sier Bruce.

Han trekker frem at en høy toll på biler kan få konsekvenser for amerikansk økonomi hvis Europa og Japan velger å svare med lignende tollsatser.

Storbritannia er ikke forberedt på «no deal»

De britiske bankene HSBC, Lloyds og Barclays leverer alle sine fjerdekvartalsrapporter denne uken. Dette kan gi en indikasjon på hvor godt forberedt Storbritannia er på å gå ut av EU uten avtale når fristen for å få til en avtale med unionen går ut 29. Mars.

Ifølge Financial Times har bankene som institusjoner jobbet for å forberede seg på en “no deal”-brexit. Men bankenes resultater kan også gi en pekepinn på hvordan den britiske økonomien for øvrig har klart å forberede seg på å en brå utgang av EU. Resultatene vil sannsynligvis vise at bankenes kunder ikke er godt forberedt, ifølge Financial Times.

HSBC får store deler av sine inntekter fra Asia. Kvartalsresultatet kan vise om banken er påvirket av en svekket kinesisk økonomi og handelskrigen mellom Kina og USA.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå