Spekulantene øker veddemålene på høyere oljepris

Oljeprisen er kraftig opp siden nyttår, og optimistene i det finansielle oljemarkedet satser igjen. I forrige uke gjorde veddemålene på stigende oljepris det største hoppet siden august.


<p><b>OLJEHOPP:</b> Siden nyttår har prisen på nordsjøolje steget med 22,5 prosent til 66,3 dollar per fat. Prisen er likevel et stykke under det høyeste nivået på 86 dollar fatet i fjor høst. Illustrasjonsfoto.</p>

OLJEHOPP: Siden nyttår har prisen på nordsjøolje steget med 22,5 prosent til 66,3 dollar per fat. Prisen er likevel et stykke under det høyeste nivået på 86 dollar fatet i fjor høst. Illustrasjonsfoto.

Da oljeprisen snudde til bratt nedgang i oktober, mistet også spekulantene troen på stigende priser, men etter nyttår har utviklingen snudd.

Oljeprisen har hatt en god start på 2019, og i den finansielle delen av oljemarkedet har det blitt plassert flere veddemål på stigende oljepris.

Og disse veddemålene gjorde et nytt hopp i uken frem til 12. februar, viser tall fra markedsplassen ICE Futures Europe fredag, gjengitt av Bloomberg:

  • De finansielle oljekontraktene som tjener på stigende oljepris økte med 10 prosent, det største hoppet siden august i fjor.
  • Motstykket, kontraktene som tjener på fallende oljepris, falt derimot med 5,5 prosent.

Største optimisme siden oktober

Endringer i de finansielle posisjonene sammenfaller gjerne med endringer i oljeprisen på kort sikt. Stigende oljepris går ofte sammen med økte veddemål på prisoppgang, og motsatt.

Da oljeprisen passerte 85 dollar fatet i oktober i fjor, det høyeste siden 2014, satset også mange på prisoppgang. Det snudde brått, og i de neste månedene stupte både oljeprisen og veddemålene på prishopp.

Etter nyttår har det igjen blitt flere oljeoptimister i det finansielle markedet.

Målt i antall fremtidskontrakter og opsjoner har ikke de finansielle aktørene, som hedgefond og andre forvaltere, vært mer optimistiske til oljeprisen siden oktober i fjor, skriver nyhetsbyrået.

Samtidig har prisen på nordsjøolje steget fra en bunn på rundt 51 dollar per fat på julaften til over 66 dollar fatet. I uken som gikk klatret oljeprisen nærmere syv prosent.

– En viktig indikator

Senioranalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets mener nedsalget i det finansielle markedet, eller papirmarkedet, var blitt for stort mot slutten av 2018.

– Dette støtter i all hovedsak våre tidligere betraktninger om at papirmarkedet var oversolgt i fjerde kvartal, da netto papirposisjoner var nær tidligere historiske bunnpunkter, skriver han til E24.

– Papirmarkedet kan i prinsippet være 10–20 ganger større enn det fysiske markedet, og er en betydelig svingfaktor – og en viktig indikator på risikoappetitten, fortsetter Bruaset.

Han peker på flere forhold som har bidratt til større optimisme i markedet.

– Vi har i det siste sett økt risikoappetitt på en strammere tilbudsside, der siste Opec-rapport viser at Saudi og resten av kartellet gjør det de kan for å etterleve kuttavtalen fra Desember, samtidig som politisk urolighet i Venezuela bidrar til lavere tilbud.

Les også: Analytikere kutter oljeprisanslagene for 2019

Pumper mindre olje

En viktig årsak til prisoppgangen så langt i 2019 er snuoperasjonen fra oljekartellet OPEC og samarbeidsland som Russland.

Gruppen kalt Opec pluss pumpet mer olje da USAs Iran-sanksjoner truet med å utløse en tilbudsskvis, men har skrudd igjen oljekranene etter at oljemarkedet ble overforsynt og prisene falt kraftig.

Les også: DNB Markets kutter i oljeprisforventningene

I desember ble oljelandene enige om en kuttavtale. Måneden etter fjernet Opec nesten 800.000 fat olje per dag fra markedet, ifølge CNBC.

Denne uken uttalte den saudiarabiske energiministeren Khalid al-Falih at landet vil produsere 9,8 millioner fat om dagen i mars, hvilket er en halv million fat under det avtalte nivået og ned fra 11.1 millioner fat om dagen i november i fjor.

Også andre hendelser, som trusler om angrep mot Nigerias oljeanlegg, konflikt om Libyas største oljefelt, et avbrudd ved Saudi-Arabias største oljefelt og amerikanske sanksjoner mot Venezuelas nasjonale oljeselskap PDVSA har løftet prisene påpekes det fra analytikerhold.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå