Kraftig brems i resultatfesten på Wall Street

Brems i verdensøkonomien og mindre effekt fra Trumps skatteturbo gir utslag for selskapene i verdens største aksjemarked. I første kvartal venter nå analytikerne at overskuddene krymper for første gang på nesten tre år.


<p><b>VEKSTBREMS:</b> Veksten i overskuddene på Wall Street er på vei nedover. Det kan tynge aksjemarkedet, ifølge analytikere. Illustrasjonsfoto.</p>

VEKSTBREMS: Veksten i overskuddene på Wall Street er på vei nedover. Det kan tynge aksjemarkedet, ifølge analytikere. Illustrasjonsfoto.

Skattekutt og opptur i økonomien sendte fortjenesten til selskapene på Wall Street rett til værs gjennom store deler av fjoråret.

Men avslutningen av 2018 viser en markert brems i resultatfesten, og analytikerne tror at inngangen til det nye året blir lite å juble for, med prognoser om den dårligste resultatutviklingen på nesten tre år, ifølge tall fra analyseselskapet FactSet.

Siden januar har nå nesten 80 prosent av selskapene som inngår i den brede S&P 500-indeksen levert sine regnskaper for fjerde kvartal, deriblant kjente navn som Apple, Amazon, Netflix og Facebook.

Med det meste av fasiten i hånd regner FactSet seg frem til at selskapenes samlede vekst i resultater etter skatt er på 13 prosent fra tilsvarende kvartal året før – fortsatt tosifret resultatvekst, men likevel en markert brems fra veksten på over 20 prosent i fjorårets tre første kvartaler.

Og analytikerkorpset spår at veksten i inneværende kvartal tipper under nullstreken for første gang siden andre kvartal 2016:

  • For første kvartal er analytikernes prognose at S&P 500-selskapenes resultater krympet med 2,2 prosent, etter at det så sent som ved inngangen til året var ventet en positiv vekst på 3,1 prosent.
  • Forventningene er også jekket kraftig ned over en lengre periode – tilbake i september var det antatt en resultatvekst på nærmere syv prosent.

Skatt og vekstbrems

Sjefstrateg hos Danske Bank, Christian Lie, peker på at deler av resultatbremsen skyldes at effekten av skattekuttene avtar – det blir rett og slett vanskelig å gjenta en like kraftig vekst når overskuddet allerede ligger på et høyere nivå.

– Da blir det svært krevende å skulle vokse for eksempel 25 prosent utover det igjen.

Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.
Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

Trump-administrasjonen skattegrep, der bedriftsskatten ble kuttet fra 35 til 21 prosent, slo direkte inn på hvor mye penger selskapene satt igjen med.

Også svakere utvikling i internasjonal økonomi spiller inn, ifølge Lie.

– Det er også helt klart en tendens til at analytikerne har nedjustert estimatene i takt med svakere utvikling i økonomien, spesielt utenfor USA.

– Da blir det utsikter til lavere omsetningsvekst i selskapene, og det påvirker selskapsinntjeningen, sier han.

Etter at 2017 ble et år med opptur for alle de store økonomiene samtidig, slo bildet sprekker i fjor, der spesielt Europa, men også Kina, viste svakhetstegn. Det har gitt frykt for en global vekstbrems.

De siste tallene fra eurosonen viser at den økonomiske veksten har bremset kraftig ned. Valutaområdets økonomiske lokomotiv, Tyskland, unnslapp så vidt en teknisk resesjon, altså to kvartaler på rad med krympende brutto nasjonalprodukt.

Ikke bekymret

Den amerikanske storbanken Morgan Stanley advarte ifølge CNBC nylig om en såkalt resultatresesjon i USA, altså en lengre periode med dårlige resultater.

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning sier han ikke er bekymret for at resultatene skal svikte.

– Hovedårsaken er at jeg ikke forventer nedgangstider i verdensøkonomien. Dette tiåret har vært uten «boom» eller «bust», med unntak av fjoråret i USA, sier han, med henvisning til en kraftige oppturen i amerikansk økonomi i 2018.

 <p>Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.</p>

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.

– Det er litt av grunnen til at oppgangen har vart så lenge. Jeg tror moderat vekst i verdensøkonomien vil være tilfelle fremover også, noe som bør avleire seg i en vekst i selskapsinntjeningen på fem til ti prosent, sier Myrseth.

Lie sier det ventes moderat inntjeningsvekst både i USA og Europa i de tre første kvartalene i 2019, før det er antatt en sterkere utvikling i fjerde kvartal.

– Alfa og omega for avkastningspotensialet

Pilene har pekt oppover i aksjemarkedet siden årsskiftet, ikke minst i USA der S&P 500-indeksen er opp mer enn ti prosent, noe som har reversert deler av den kraftige korreksjonen på slutten av fjoråret.

Hvor mye penger selskapene tjener er viktig for utviklingen i aksjekursene, men aksjeekspertene minner om at børs og resultatutvikling kan gå i hver sin retning i perioder.

– I utgangspunktet tenker vi at inntjeningsvekst er alfa og omega for avkastningspotensialet i aksjer. Og det er ingen tvil om at selskapsinntjening er en fundamental bærebjelke, fordi når selskapene tjener mer penger vil balansestørrelsen alt annet likt øke, og det skal igjen føre til at selskapet skal bli mer verdt, sier Danske Bank-strategen.

Han nyanserer imidlertid bildet.

– Men så vet vi også at det er så mange andre faktorer som også kan påvirke utviklingen i aksjemarkedet i ulike perioder. Det kan være politisk risiko, renteutvikling, inflasjonsutvikling, hvordan investorene oppfatter verdsettelsen av aksjene.

Lie viser til tall fra den kjent amerikanske økonomiprofessoren Robert Shiller, som viser at 2000-tallet er et eksempel på et tiår med stigende overskudd for S&P 500-selskapene, men negativ utvikling for aksjene.

– Selv i perioder hvor forventet inntjening er fallende kan vi se stigende aksjekurser. Men det er klart, får man en inntjeningsresesjon, og det skyldes økt usikkerhet rundt utsiktene for global vekst og vi får en forverring i makrobildet, er det ingen tvil om at det vil kunne tynge aksjesiden, sier Lie.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå