Maktkamp og nederlandsk opprør i Air France-KLM

25.000 nederlandske arbeidere har signert et opprop for å hindre at KLM-sjefen sparkes. Nå kommer myndighetene på banen.


<p><b>TRØBBEL INTERNT:</b> I Air France-KLM fortsetter turbulensen.</p>

TRØBBEL INTERNT: I Air France-KLM fortsetter turbulensen.

Air France-KLM opplever ny turbulens samtidig som det fransk-nederlandske flyselskapet forsøker å legge fjorårets streiker bak seg, skriver Bloomberg.

Toppsjefen Ben Smith i konsernet vurderer å kaste Pieter Elbers, som leder KLM-avdelingen. Det utløser en maktkamp mellom de to selskapene, som ble fusjonert i 2004 men fremdeles flyr under sine tidligere navn.

Les også: (+) Hvorfor er første kvartal så vanskelig for flyselskapene?

Opprør

Årsaken til at KLM-sjefens fremtid vurderes er at han muligens ikke står fullt bak planer om å styrke båndene mellom Air France og KLM. Ryktene om at Elbers er på vei ut har ført til opprør fra nederlandsk side.

Ansatte, ledelsen og til og med nederlandske myndigheter reagerer, og 25.000 ansatte i KLM har signert et opprop for å beholde Elbers.

 <p>PÅ VEI UT? Pieter Elbers, sjef for KLM.</p>

PÅ VEI UT? Pieter Elbers, sjef for KLM.

– Vi må forsøke å sikre at beslutningene i selskapet tas i tråd med det som tidligere var avtalen under fusjonen, sier Nederlands statsminister Mark Rutte til Bloomberg.

Les også: (+) Fire grunner til at superjumboen må pensjoneres

 <p><b>MISLIKT I NEDERLAND:</b> Konsernsjef Benjamin Smith i Air France-KLM vil ha bort KLM-sjef Peter Elbers.</p>

MISLIKT I NEDERLAND: Konsernsjef Benjamin Smith i Air France-KLM vil ha bort KLM-sjef Peter Elbers.

– Ingen problemer i KLM

Samtidig står økonomiske prestasjoner sentralt.

For 2018 rapporterte KLM et driftsresultat på tilsvarende rundt 3,7 milliarder kroner, mens Air France tapte nesten 1,4 milliarder kroner, ifølge Dagens Industri.

– Du sparker bare sjefen i et datterselskapet når det underpresterer, og det er åpenbart ingen problem i KLM. Ben Smith må ta på seg sine «big boy pants» (opptre som en voksen, journ.anm.), sier flyanalytiker Henry Harteveldt til reisemagasinet Skift.

Konsernet rapporterer samlede fjorårsresultater den 20. februar – og ventes og få et positivt resultat tross streiker.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå