Swedbank anklages for hvitvasking i Baltikum

I nærmere ti år skal totalt 37 milliarder kroner ha blitt sluset gjennom kontoer i Swedbank og Danske Bank i Baltikum.

SVT avslører onsdag at minst 40 milliarder svenske kroner har blitt overført mellom kontoer i Swedbank og Danske Bank i Baltikum, over en periode på ti år.

Avsløringen er en skarp kontrast til uttalelser fra toppsjefen i Swedbank, Birgitte Bonnesen, som har forsikret at hennes bank ikke har vært involvert i hvitvaskingsskandalen som har blitt rullet opp de siste årene.

Den svenske rikskringkasteren er nøye med å påpeke at Swedbank kan ha blitt brukt til omfattende hvitvasking, og slår ikke fast at det har skjedd.

37 milliarder norske kroner

I løpet av fem måneder har SVT gransket Swedbank, etter at de har fått tilgang til store mengder hemmelige bankdokumenter som viser i detalj samhandlingen mellom Danske Bank og Swedbank.

Avsløringen viser hvordan 50 kunder i Swedbank, som alle viser tydelige tegn til å være involvert i hvitvasking, har kunnet beløp tilsvarende 40 milliarder svenske kroner, eller 37 milliarder norske kroner mellom de to bankene.

Tirsdag ble det kjent at Danske Bank legger ned all sin virksomhet i Estland og Russland, etter at estisk finansmyndigheter ga Danske Bank åtte måneder på å legge ned all virksomhet i landet.

Swedbank sier at de er trygge på at de har handlet i rett, og agert så snart de har sett tegn til hvitvasking, ifølge kommunikasjonssjef Gabriel Francke Rodau.

Danske Bank kastes ut av Estland

Nyheten kommer dagen etter det ble kjent at Det europeiske banktilsynet sier at det har åpnet en formell gransking av det estiske og det danske finanstilsynet for mulige brudd på EU-lovverket i forbindelse med hvitvaskingsskandalen i Danske Bank.

I tillegg informerte estiske finansmyndigheter tirsdag formiddag om at de har gitt Danske Bank åtte måneder til å avslutte virksomheten i landet, og forlate Estland.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå